Sous vide koken is een aparte manier van koken die ervoor zorgt dat de smaak van het product wat je kookt blijft behouden. Hierdoor hoef je geen of slechts minimale hoeveelheden vet en zout toe te voegen. Dit proces wordt nog eens versterkt doordat je het product vacuüm trekt voordat je het in de sous vide bak gaat koken. Als je kiest voor sous vide koken dan worden er veel meer voedingsstoffen en vitamines behouden dan bij een traditionele manier van koken. Bij traditionele manieren van koken gaan namelijk veel smaakstoffen verloren als je het product kookt of stoomt.

Een langere bereidingstijd bij sous vide koken

Bij het bereiden van de meeste producten in de sous vide bak kost dit meer tijd dan bij een traditionele kookmethode. Om deze reden is het aangeraden om grotere hoeveelheden in een keer te bereiden. Je zult hierdoor een groter aanbod van eten klaar hebben en zo meer gezond voedsel kunnen eten. Doordat sous vide koken een lichte bereiding is wordt het gemakkelijk om het voedsel te verteren. Door sous vide koken kan je tevens gemakkelijker eiwitten en collageen opnemen. Collageen is belangrijk voor het versterken van botten, gewrichten en kraakbeen. Daarnaast herstelt het je darmwand, vermindert het rimpels en geeft het een boost aan je haar en nagels. Collageen bevat veel aminozuren die je lichaam nodig heeft om te kunnen bouwen. 

Veilig koken met de sous vide

Je zult misschien denken dat het niet gezond is om te koken met plastic zakken en dat deze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Dit is niet het geval. Je moet er uiteraard wel opletten dat je gebruik maakt van zakken die voedselveilig zijn. Een voorbeeld van geschikt materiaal voor voedsel veilig koken zijn HDPE of LDPE plastic. Deze beide soorten plastic schaden de gezondheid niet en zijn tevens recyclebaar. 

Sous vide koken en pasteuriseren

Misschien denk je dat het niet gezond is om op lage temperaturen voedsel te bereiden. Dit is juist wel veilig, omdat er bij sous vide koken gekozen wordt voor de minimale kooktijd en juiste temperatuur voor het product wat je klaarmaakt. Een mooi voorbeeld is rood vlees dat gepasteuriseerd wordt op een minimale temperatuur van 55 graden Celsius. Bij gevogelte moet je als minimale temperatuur 60 graden Celsius aanhouden voor het pasteuriseren. Bij de minimale temperaturen voor pasteurisatie worden alle schadelijke bacteriën die mogelijk aanwezig zijn gedood. Als je gebruik maakt van hogere temperaturen dan kunnen deze schadelijke bacteriën sowieso niet groeien of overleven. Doordat je bij sous vide koken de temperatuur heel precies kan instellen kan je altijd zorgen dat je het vlees pasteuriseert en om deze reden is het een veilige manier om te koken. Sous vide koken wordt zelfs gebruikt om ziekenhuisvoeding te bereiden. 

Het verminderen van gewichtsverlies van producten

Als je kiest om sous vide te koken dan zorg je ervoor dat door de lage temperaturen de voedingsstoffen niet verminderd worden en er ontstaan tevens geen chemische verbindingen die de kans op kanker kunnen verhogen. Ook verliezen de producten geen tot weinig gewicht.